Lions i Vestby vil ha Olabil-løp i Son sentrum under arrangementet Kulturdøgn Soon i august. Entusiast Øyvind Breivik er i full gang med planleggingen sammen med sin kollega i Lions, Roar Larsen.

Doningen som møter oss når vi møter de to entusiastene i Storgata i Son, er fargerik og frisk. Her er ingen ting overlatt til tilfeldighetene. Sikre hjul, god styring og gode bremser. Solid bygd i finér og dekorert som en svær hane med hanekam og utslåtte vinger. Sannsynligvis for å få bedre veigrep. Lånt for anledningen av like store entusiaster på Larkollen, og tilhørende en fartsglad småjente.

– Dette er noe å strekke seg etter, mener Breivik bestemt.

Tilbud til de litt eldre barna

– Vi vet jo at mange ungdomsmiljøer sliter, og dette er et tiltak i forbindelse med prosjektet «Mitt valg» som alle Lions klubbene i Norge arbeider med. Lage aktiviteter og muliggjøre tilbud til ungdom som har utfordringer i hverdagen. Når v i selger våre tulipaner eller sandsekker er det blant annet til dette pengene går til. Aktiviteter alle selv­sagt kan få være med på. Derfor er det ingen begrensninger når det gjelder Olabil-løpet i august. Her er alle velkommen, og jeg håper virkelig det er mange som tenner på idéen. For dette kan bli skikkelig fartsfylt og gøy.

– Hvor kom idéen fra?

– Jeg husker jo godt vi hadde Olabil-løp i bakken forbi «Teten» og ned mot Rådhuset i Vestby sentrum i gamle dager.

Det var et skikkelig populært tiltak, og hvor mange barn og unge deltok. Håpet er å kunne gjenskape noe av denne stemning i Son sentrum i august, og vi har et godt samarbeid med de ansvarlig for Kulturdøgn Soon. Jeg kjenner også til Olabil-løpene på Larkollen. Det har vært veldig populært, så nå ruller vi gang her i Son.

Må være trygt

– Men ingen ting kommer av seg selv, understreker Breivik og Larsen.

– Det setter nok litt krav til at noen eldre er med når det gjelder å snekre sammen en trygg Olabil. Hvordan dette gjøre ligger det mange eksempler på ute på nettet. Med mindre det er dyktige Olabilbyggere innenfor egne rekker.

– Vi tar selvsagt en liten teknisk kontroll på doningene før start, forteller Breivik. – Det er viktig med sikkerhet. Gode hjul, styring og bremser. Og et chassis som holder stand hele veien fra toppen av løypa fra Fjellstadbakken, over Wittustoppen, nedover Storgata med skikkelig risting på brosteinsunderlag og ned til torget. Hjelm, hansker og leggskinn bør også være på plass.

– Vi skal polstre løypa med bildekk og eventuelt halmballer. Ingen skal skade seg, og for de minst kan det være aktuelt å ha en sprek person løpende etter mens han holder i et tau som er bundet fast bak på bilen. Sånn for sikkerhets skyld.

Påmelding

Breivik forteller at påmelding gjøres på www.vestbylions.no

– Det er viktig med påmelding slik at vi vet hvilke nivå vi skal legge arrangementet på, poengterer Breivik. – Det kan være vi skal dele inn i ulike klasser med ulikt starts-sted. Det vil vi vurdere etter hvert som vi ser hvor mange som melder seg på, og hvor gamle de er.

– Siden vi samarbeider med Kulturdøgn Soon har vi allerede brann, politi, ambulanse og vaktmannskaper på plass. Dette utvider vi med våre egne folk fra Vestby Lions club. Løpet går av stabelen søndag formiddag, den siste dagen i Kulturdøgn arrangementet. Vi skal være ferdige før veteranbilene ruller inn i Son sentrum ved 14.00 tiden. Hva passer vel bedre enn et Olabil-løp denne dagen.

– Og alle får pokal. I tillegg vil en jury kåre den kuleste Olabilen. Så det ligger en dobbel konkurranse her.

Det er bare å vekke opp kreativiteten og finne fram sag og drill. For oss er det imidlertid viktig at alle får en fin dag og en god opplevelse, understreker Breivik. – Og at noen voksne, gale «kællær» finner fram ungdommen i seg og hjelper til.

For å bygge olabil, ta en titt på siden til olabil.no (På disse sidene kan du få tips og innspill på å bygge din egen Olabil. Vi tilbyr nå styre kitt til alle som ønsker ratt styring på sin olabil.  Du kan trykke her for å se tegninger av Olabiler)

Vestby Lions Roar Larsen (t.v) og Øyvind Breivik inviterer til Ola-bil-løp under Kulturdøgn Son dagene i august